Lichtweek 2014

BEDUM – Voor het eerst sinds jaren zal in september weer een heuse lichtweek gehouden worden in Bedum. De ‘commissie lichtweek’ hoopt dat steeds meer mensen zich zullen melden met leuke ideeën voor in die week.

Door Saffira Rijkee

Vanuit de buurtvereniging van het Boterdiep Oostzijde in Bedum kwam het idee. Greetje Bronsema, bewoonster van het Boterrdiep Oz: “We zijn behoorlijk actief als buurtvereniging. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar we organiseren regelmatig iets samen.

Met de Nationale Burendag maken we bijvoorbeeld samen de buurt schoon, planten bloembollen en organiseren een barbecue als afsluiting. Een paar jaar geleden zeiden we al eens: waarom doen we niet eens iets leuks met het hele dorp? We dachten meteen aan een lichtweek, mensen hebben daar leuke herinneringen aan”.

Verbinden

Het idee groeide, en dus besloot de buurtvereniging het dit jaar te proberen. Greetje: “We proberen Bedumers te verbinden. Wat in Bedum georganiseerd wordt is vaak als los zand: mensen doen wel van alles, maar vaak in aparte groepjes. Vroeger was de lichtweek altijd in de week dat er kermis was. Dit jaar is de laatste dag van de kermis 13 september en op 20 september
is het Mooi Bedum. Deze twee evenementen verbinden we met de lichtweek: die komt er als een soort saus overheen”.

Greetje en haar medebewoners hopen dat meer mensen of organisaties tijdens de lichtweek iets willen organiseren. De Maranathakerk organiseert in ieder geval een expositie van het werk van Henk Helmantel die de hele lichtweek te bezoeken is. Greetje: “We merken dat het idee steeds meer draagvlak krijgt. Onze nieuwe website lichtweekbedum.nl wordt goed bezocht en we krijgen leuke reacties: er zijn al straten druk bezig en vakanties worden zelfs omgezet om de lichtweek
niet te hoeven missen. Het zou leuk zijn als meerdere partijen iets willen organiseren. Dat hoeft niet de hele week, het kan bijvoorbeeld ook één avond zijn.”

Saamhorigheid

Natuurlijk moeten wel zoveel mogelijk straten hun tuinen verlichten tijdens de lichtweek. Ingewikkeld en duur hoeft dat niet te zijn zegt Greetje. “Je kunt ook een emmer bij de Action halen. Een lamp en een gat erin, en klaar. Als de hele straat hetzelfde is is dat leuk, maar het mag ook apart. En vind je lampen en elektriciteit te lastig, dan zet je kaarsjes in je tuin.” Het thema van de lichtweek is ‘Op reis’, maar hiervan afwijken mag. Het belangrijkste vindt Greetje het
saamhorigheidsgevoel in de buurt terughalen. En ze denkt zeker niet dat Bedum daar te groot voor is.

“Samen een lampje in elkaar knutselen en in de tuin zetten stelt niet zoveel voor, maar de gezelligheid eromheen is zo groot. De kinderen van toen weten nog hoe leuk het was om ’s avonds door het dorp te fietsen en al die lichtjes te kijken: als ouders doen ze nu dus allemaal weer mee. In Ten Boer is het ook gelukt een hele feestweek te organiseren. Bedum kan zoiets ook.”

Als de lichtweek een succes wordt, besluit de buurtvereniging misschien er om het jaar weer een vaste feestweek van te maken. Wie mee wil doen kan zich aanmelden via lichtweekbedum.nl. Alleen, of met de straat, buurt of wijk. Greetje: “Met elkaar kunnen we ons dorp in de schijnwerpers zetten!”